Malebná cesta dolu Váhom (Malerische Reise auf dem Waagflusse in Ungern) - Mednyanský, Alojz: 1784-1844; Hornáková, Viktória: 1909-1983; Tibenský, Ján: 1923-2012; Blažo, Pavol: 1943-; Martinka, Jozef; Hattala, František (Bratislava Tatran, 1981)
Kniha, v ktorej Fischerove trochu sentimentálne akvarely a Mednyanského svieže rozprávanie otvárajú pred nami plastický, farbistý obraz Považia a vlastne celého severozápadného i juhozápadného Slovenska začiatkom 19. storočia...
Obsah: Alojz Mednyanský a Slovensko. Plavba. Hrádok. Svätý Ján. Okoličné. Demänová. Svätá Mara. Ružomberok. Likava. Ľubochňa. Kraľovany. Sučany. Sklabiná. Margita. Starhrad. Strečno. Varín. Gbeľany. Nededza. Teplička. Žilina. Lietava. Budatín. Hričov. Bytča. Predmier. Súľov. Považskobystrický hrad. Považská Bystrica. Orlové. Púchov. Rovne. Lednica Košeca. Pruské. Vršatec. Ilava. Dubnica. Teplice. Skalka. Trenčín. Beckov. Bohuslavice. Nové Mesto nad Váhom. Čachtice. Lúka. Tematín. Piešťany. Leopoldov. Hlohovec. Dobrá Voda. Smolenice. Trnava. Červený Kameň. Sereď. Šaľa. Hetmín. Neded. Guta. Vysvetlivky (Jozef Martinka). Spoluvydavateľ Európa Könyvkiadó, Budapest.
Keywords: Medňanský, Alojz (slovenský vlastivedný bádateľ, publicista a krajinský hodnostár, pochádzal zo šľachtického rodu, 30.4.1784 Martin-Priekopa-17.6.1844 Veselé pri Piešťanoch); dejiny slovenské; kultúrno-historické pamiatky; vlastivedný charakter; kaštiele; hrady; zámky; hospodársky život; cestopisy; geografia; zemepis; Tibenský, Ján (bol slovenský historik, editor, pracovník Historického ústavu Slovenskej akadémie vied. Vytvoril originálnu koncepciu národného obrodenia. Od 60. rokov 20. storočia sa venoval aj problematike vývoja vedy a techniky na území Slovenska. * 26.08.1923 Budmerice, okr. Pezinok, Slovensko - 11.05.2012 Bratislava, Slovensko); Blažo, Pavol (slovenský typograf, gragik, fotograf a redaktor. Pracoval v Slovenskej televízii v Bratislave aj ako výtvarný redaktor vo vydavateľstve Smena. Počas svojho dlhoročného pôsobenia vo svete knihy vytvoril stovky edičných obálok a knižných úprav, za ktoré bol aj viackrát ocenený. *16.06.1943 Trnava, Slovensko -); Považie - oblasť (Slovensko); 19. stor; mestá slovenské; Považie - oblasť (Slovensko); Váh - rieka (Slovensko); Hornáková, Viktória (bola slovenská germanistka, pedagogička a prekladateľka. * 1909 Slovensko - 1983 Slovensko); Váh - rieka (Slovensko)