Deti kapitana Granta : (Les enfants du capitaine Grant) - Verne, Jules: 1828-1905 (Knižnica strednej školy, 1952)
Prvá časť voľnej trilógie, do ktorej ešte patria Dvadsaťtisíc míľ pod morom a Tajomný ostrov. Medzi jednotlivými časťami tejto trilógie však panuje časový nesúlad. Príbeh začína v roku 1864, keď posádka jachty Duncan ulovila v Severnom prielive medzi Írskom a Škótskom žraloka a v jeho útrobách objavila tri neúplné listiny. Boli napísané po francúzsky, po anglicky a po nemecky a obsahovali správu o stroskotaní lode Britannia s kapitánom Grantom a posádkou. Majiteľ jachty lord Glenarvan neváhal ani okamih a vydal sa spoločne so svojou manželkou, kapitánom Johnom Manglesom, majorom Mac Nabbsom, roztržitým prírodovedcom Jacquesom Paganelom a s Mary a Robertom Grantovými, deťmi strateného kapitána, na dobrodružnú záchrannú výpravu, ktorá v podstate znamenala cestu okolo sveta po 37. rovnobežke. Výprava začala pátraním v Južnej Amerike cez Andy k brehom Austrálie a k Novému Zélandu až k malému ostrovčeku Tabor. Aké bolo ich prekvapenie, keď zistili, že ostrov je obývaný...