Moje první lásky - Klíma, Ivan: 1931- (Academia, 2004)
Do prvého zväzku svojich spisov som zaradil prózy, ktoré by sa dali zjednodušene nazvať milostné. Porušil som úmyselne časovú postupnosť ich vzniku. Zaradil som do prvej časti prózy zhrnuté do knihy Moje prvé lásky, napísané na sklonku sedemdesiatych a na začiatku osemdesiatych rokov, snažil som sa v nich totiž vykresliť pocity skôr pubertálneho toužení než skutočné milostné zážitky. Až po nich nasledujú poviedky o zrelších vzťahoch, hoci väčšina z nich vznikala v rokoch šesťdesiatych. Zaradil som tiež krátku prózu zo svojej prvej poviedkovej knihy Bezchybný deň, ktorá vznikala ešte v päťdesiatych rokoch. Kratučká Láska je určite dosť naivné, ale vo svojej dobe mala zmysel aj tým, že sa úplne vyhla všetkým dobovým literárnom rituálom a manierom. Bola o láske - o ničom viac. Zvyšné poviedky potom sú z dvoch zbierok: Milenci na jednu noc a Milenci na jeden deň ... (z poznámky autora).