Moje nebezpečné výlety - Klíma, Ivan: 1931-
Pamäť dejín i pamäť jednotlivca majú svoje vlastné nezbadatelné zákony, ale niekde v individuálnom osude sa prepájajú. Aj tak je možné vnímať najnovší knihu poviedok Ivana Klímu. Nebezpečným výletom bolo už, obrazne povedané, narodiť sa do šialeného dvadsiateho storočia, v ktorom vykryštalizovali dva totalitné režimy. Žiť práve v nich znamenalo skôr snahu prežiť, a to sa na všetkých, ktorým sa to podarilo, niečím uverejnilo. Klimova poviedky o ľuďoch tých časov aj o sebe samom sú často nemilosrdnými zrkadlami doby i ľudských pováh. Tým viac čitateľa upúta autorův striedmy štýl a cudnosť, niečo, čo sa z českej prózy takmer vytráca. Vzniká tu zvláštne kontrast: autor si berie za hlavnú zbraň proti zločinnosti sociálneho inžinierstva a proti ľuďom bez svedomia cudnosť a slušnosť. Je to nečakane vzácna hodnota vo svete rekordov a superlatívov.