Tajný chléb (Das geheime Brot) - Simmel, Johannes Mario: 1924-2009; Pátková, Eva; Nágel, Dušan: 1949-; Poláková, Mária (Práca Bratislava, 1993)
Poválečná Vídeň roku 1945.
Jakub Steiner přišel ve válce o svou rodinu i dům a bezvýchodná životní situace ho dohání až k rozhodnutí spáchat sebevraždu. Jeho úmysl naštěstí překazí náhodné setkání se starou osamělou Magdalenou Huberovou, vyučenou zednicí, a jejich podobné osudy je zavedou pod střechu nemajetného, ale pohostinného a dobrosrdečného pana Mamouliana, kde začnou všichni tři společně znovu žít. Vrtkavé štěstí jim dlouho nastavuje svou odvrácenou tvář, ale poté co Jakub potká půvabnou Josefínu a její malou dcerku, budoucnost se mu rázem jeví v jiném světle...
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; psychologické romány; romány o láske; Simmel, Johannes Mario (rakúsky spisovateľ spoločenských románov, 7.4.1924 Viedeň-1.1.2009 blízko Zugu vo Švajčiarsku); Nágel, Dušan (slovenský maliar, ilustrátor, tvorca poštových známok a voľnej tvorby. Nar. 28.12.1949 Rimavská Sobota -); próza; rakúska literatúra - texty; Viedeň (Rakúsko); Viedeň (Rakúsko)