Všetci ľudia budú bratia : (Alle Menschen werden Brüder) - Simmel, Johannes Mario: 1924-2009 (Kométa, 1991)
Hlavný hrdina a rozprávač populárneho Simmelovho románu Richard Mark len o vlások unikne zákernej vražde, ktorú naplánoval jeho brat Werner. Nebezpečenstvo smrti sa tým však pominulo: Richard z donútenia spolupracoval s neonacistickou ogranizáciou a tá ho teraz prenasleduje. Volí preto radšej súdny proces a sám sa vydá do rúk polície. Vo vyšetrovacej väzbe opisuje svoj pestrý, na dramatické zvraty bohatý život, poznačený osudovou, zničujúcou láskou k Lilian.