Hlava 22 : (Catch 22) - Heller, Joseph: 1923-1999 (Pravda, 1989)
Dej sa odohráva pred koncom 2. svetovej vojny, po obsadení južného Talianska spojencami na ostrove Pianosa, tu je umiestnená základňa amerického vojenského letectva, z ktorej štartujú posádky bombardérov k náletom na nemecké pozície v severnom Taliansku. Posádky pilotov majú byť po odlietaní 30 náletov vystriedané a uvoľnené z bojových akcií. Ctižiadostivý veliteľ podplukovník Cathart, ktorý sa chce presláviť, postupne zvyšuje počet náletov na 80, čo je pre vojakov fyzicky aj psychicky nezvládnuteľné. Yossarian v snahe dostať sa z armády a zachrániť si život, sa uchyľuje k rôznym klamstvám, nakoniec mu armáda ponúkne slobodu pod podmienkou, že ju bude chváliť a neprezradí nič o podmienkach na základni. Yossarian to však odmieta a rozhodne sa dezertovať do Švédska, aj keď vie, že ho budú neustále prenasledovať.