Večerní zprávy (The Evening News) - Hailey, Arthur: 1920-2004; Tesař, René J.; Adam, Jan: 1946- (Praha Premiéra, 1992)
Hlavným moderátorom večerných správ televízie CBA bol Crawford Sloane. Jedným z najlepších tímov televízie bola skupina produkčnej Rity Abramsové, boli v nej kameraman Mink, zvukár Ken O'Hara a redaktor Harry Partrige.
Členovia teroristickej skupiny Sandero Luminoso sledovali rodinu Crawford Sloana. V deň únosu však prišiel na návštevu dedko Angeus. Keď odišla Crawfordová manželka Jessica, syn Nicky a dedko na nákupy, boli na parkovisku unesení. Celej akcii velil celosvetovo hľadaný Kolumbijčan, ktorý dostal na túto akciu prezývku Miguel. Ďalej tu bol bývalý anestéziológ Baudelio, zdravotná sestra a ďalšie tri muži. Akonáhle boli rukojemníkov unesení, dostali anestetiká. Pre akciu vybral Miguel starý a opustený dom. Boli tu pripravené dve rakvy pre prevoz rukojemníkov za hranice USA. Miguel narýchlo opatril rakva aj pre Angeuse.
Po únoscoch začala pátrať polícia, aj v televízii vznikla skupinka vedená Harrym Partridge. Po usilovnom 14 dennom pátraní sa zistilo, ako a kým boli Jessica, Nicky a Angeus unesení. Našiel sa dom, autá únoscov, predajca rakiev a tiež svedkovia. Bolo jasné, že rukojemníkov a únoscovia sú v Peru. Harry, Rita, Ken, Mink sa za nimi hneď vypravili.
Medzitým boli rukojemníkov väznení v jednej dedine v džungli. Únoscovia požadovali odvysielať niekoľkodňové relácie o Sandero Luminoso. Predstavitelia televízie boli proti, boli si vedomí toho, že by tak stratili státisíce z vysielania. Pre výstrahu únoscovia Nickymu odrezali dva prsty z ruky a odoslali ich do New Yorku. Angeus bol voči únoscom tvrdohlavý, a tak ho únoscovia zastrelili. Jeho hlavu potom odoslali na veľvyslanectve.
Keď dorazila skupina z New Yorku do Peru, začala pátrať po dedine, v ktorej boli rukojemníkov držaní. Baudelio bol zastrelený a od jeho priateľka sa Harry dozvedel meno dediny. Časť cesty do dediny leteli lietadlom, zvyšok museli ujsť cez džungľu. Druhý deň v noci po objavení dediny oslobodili rukojemníkov. S nimi sa potom plavili po rieke a predierali džungľou smerom k letisku. Onedlho únoscovia spozorovali stratu rukojemníkov a začali s prenasledovaním. K rozhodujúce potýčke došlo na letisku. Lietadlo pristálo a všetci sa skryli v lietadle, Harry sa snažil odradiť únosca streľbou. Potom sa snažil dostať do lietadla, ale bol zasiahnutý guľkou. Dal znamenie, aby odleteli bez neho. Akonáhle sa lietadlo vzdialilo, zasiahli Harryho ďalšie guľky a zomrel.
Preklad španielských výrazov.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; profesijné romány; televízne prostredie; próza; americká literatúra - texty; Hailey, Arthur (britský spisovateľ. Neskôr sa presťahoval do kanadského Toronta. Potom žil dlhší čas v kalifornskom meste St. Helena. Daňový tlak ho donútil vysťahovať sa z USA. Zvyšok života prežil na Bahamských ostrovoch. Nar. 05.04.1920 Luton, Bedfordshire, Anglicko - 24.11.2004 New Providence, Bahamy, USA); Adam, Jan (český literárny kritik, nakladateľský redaktor, prozaik, autor monografií a literárnych zborníkov. * 18.09.1946 Praha, Česko -)