Sarajevo 1914 : (Sarajevo 1914) - Dedijer, Vladimír: 1914-1990 (Epocha, 1969)
Dejiny Balkánu na začiatku XX. storočia. Dňa 28. júna 1914 spáchal v Sarajeve srbský anarchista a člen srbskej organizácie Čierna ruka Gavrilo Princip atentát na Františka Ferdinanda a jeho manželku Žofiu. Atentát sa pokladá za jednu z historických udalostí, ktoré viedli k 1. svetovej vojne.