Viva Maria - Carriére, Jean-Claude: 1931- (Slovenský spisovateľ, 1971)
Román je príbehom dvoch slávnych žien. Stretnú sa náhodou v juhoamerických trópoch začiatkom storočia. Jedna je speváčka, patrí do dobrodružnej kabaretnej kočovej skupiny. Druhá je írska teroristka, ktorú naháňa polícia, vie narábať so zbraňami a pozná každú výbušninu. Obidve majú rovnaké krstné meno - Maria.....