Bude, ako nebolo - Kráľ, Fraňo: 1903-1955 (Život, 1950)
Autor v tomto románe výstižne ilustruje, akým rafinovaným spôsobom protiľudový kňaz na dedine sústreďoval okolo seba reakčné živly, bol pripravený na ich využitie a zneužitie a ako pôsobením takýchto jednotlivcov i skupín v našom živote po r. 1945 boli ohrozené výdobytky ľudu...