Jano - Kráľ, Fraňo: 1903-1955 (Klub mladých čitateľov, 1982)
Príbeh o chlapcovi menom Jano patrí spolu s Čenkovej deťmi k jediným prozaickým dielam Fraňa Kráľa určeným pre mládež. Podobne ako v smutnom príbehu Miša, Hanky, Paľka a Evičky Čenkových, i v tejto knihe sa čitatelia razom ocitnú v biednom prostredí najchudobnejších vrstiev slovenskej spoločnosti v čase vrcholiacej hospodárskej krízy v 30. rokoch 20. storočia. Na osude malého Jana spoznajú ťažký život detí, ktoré namiesto láskavého pohladenia alebo hier poznajú len tvrdú prácu a hlad.