Stretnutie: Spisy Fraňa Kráľa 3. zv - Kráľ, Fraňo: 1903-1955 (Pôvodná tvorba, 1953)
V malej dedinke na ostrove Krk sa stretáva s juhoslovanským dobrovoľníkom Ivanom Bogovičom, ktorého spoznal v rodnom Liptove, kde Ivan ako zajatec pomáhal slovenským gazdom ešte v časoch 1. svetovej vojny. Z vyhladnutého a vysmädnutého ostrova - rodiska svojho hrdinu sprevádza Bogoviča cestou života, bojov, sklamaní. príhodu vrství na príhodu, dávajúc im jednotné vyznania. Kráľ životnú empíriu svojho hrdinu naznásobuje, nesymbolizuje, ale dáva jej dokumentárnu presvedčivosť.