Lekár umierajúceho času: Román o Jánovi Jesseniovi (Lékař umírajícího času) - Körner, Vladimír: 1939-; Šulc, Daniel; Kiš, Fedor: 1946-; Dvořáková-Žiaranová, Ružena: 1930- (Bratislava Tatran, 1987)
Historickým pozadím románu sú búrlivé udalosti na prelome 16. a 17. storočia. Životné osudy významného stredovekého lekára, prírodovedca, filozofa a politika slovenského pôvodu Jána Jessenia zaujali po Ľudovítovi Zúbkovi aj autora Údolia včiel, Zániku samoty Herhof, Zrodenia horského prameňa, próz, podľa ktorých vznikli pozoruhodné filmy. Román o Jesseniovi sa stal podkladom úspešného rovnomenného televízneho seriálu. Cez atmosféru epochy rozpráva peripetie Jána Jessenia v Padove, Wittenbergu, a najmä v Prahe, kde sa jeho život zavŕšil na popravisku po porážke českých stavov. Korner nám približuje dobu, v ktorej Jessenius žil, rovnako majstrovsky ako životnú púť jedného z veľkých postáv našej histórie.
Ján Jesenius pochádzal z uhorského zemianskeho rodu, ktorý mal korene v slovenskom Turci. Od roku 1600 prednášal na Karlovej univerzite v Prahe, neskôr bol aj jej rektorom. Tu bola vykonaná Jánom Jesseniom prvá verejná pitva ľudského tela v českých krajinách (pitvané bolo telo obesenca). Popis pitvy v roku 1601 vydal Jessenius v 9 prednáškach pod názvom "Anatomiae Pragae anno MDC solenniter administratae historiai". Prispel k rozvoju anatómie.
Keywords: romány autorské; historické romány; biografické romány; životopisné romány; osobnosti lekárské; Körner, Vladimír (český prozaik, dramaturg a scénarista. * 12.10.1939 Prostějov, Česko -); lekári českí; profesijné romány; lekárske prostredie; Kiš, Fedor (slovenský maliar, grafik, ilustrátor, úžitá a propagačná grafika. * 01.10.1946 Bratislava, Slovensko -); anatómia patologická; prvá verejná pitva ľudského tela; pitva ľudského tela; 16.-17. stor; skutočné príbehy; sfilmované romány; próza; Jessenius, Ján, alebo Ján Jessenius alebo Ján Jesenský alebo Ján/Jan z Jesenu (český a slovenský významný lekár - chirurg, anatóm, vzdelanec, filozof, významný predstaviteľ humanistickej vzdelanosti, dejateľ československého protihabsburského odboja, českej a slovenskej kultúry. Autor mnohých lekárskych a filozofických prác. Veľmi známy je jeho popis verejnej pitvy, ktorú vykonal v Prahe roku 1600. Bol osobným lekárom kráľa Mateja II. Pôsobil ako rektor Karlovej univerzity v Prahe a ako rektor univerzity v nemeckom Wittenburgu. Jeho plodný život ukončila poprava za účasť na českom protihabsburskom povstaní. Nar. 27.12.1566 Wroclaw, vtedy Habsburská monarchia, dnes Poľsko - popravený bol 21.06.1621 v Prahe, vtedy Habsburská monarchia, dnes Česko); česká literatúra - texty; Dvořáková-Žiaranová, Ružena (slovenská prekladateľka z ruštiny, ukrajinčiny a francúzštiny. * 27.04.1930 Iľanovo, dnes Liptovský Mikuláš, Slovensko -)