Satirikon: Ľúbostné a iné veselé príbehy Enkolpia a jeho druhov : (Le satiricon) - Petronius Arbiter: asi 27-66 (Svetová tvorba, 1963)
Román rozpráva o dobrodružstvách, ktoré zažili na svojich potulkách svetom traja dobrodruhovia Enkolpios, Askyltos a Gitón. Neskôr sa k nim pridá nenadaný básnik Eumolpos. Všetci štyria sú predstaviteľmi toho typu ľudí, ktorý sa práve vytvára v cisárskom Ríme. Typu kozmopolitov. Ich samozrejmá amorálnosť je len koncentráciou tieňov cisárskeho Ríma, kde staré etické normy často boli nahradené pästným právom a zásady občianskeho spolunažívania prefíkanosťou a pôžitkárstvom. Nie obetavé skutky a zásluhy o štát a verejný prospech, lež bezohľadná ctibažnosť a podlé pätolizačstvo dláždia cestu k malým aj veľkým kariéram. Autor vidí aj iné neduhy - neobmedzenú moc peňazí, predajnosť úradníkov, sudcov. Odhaľuje aj rímske náboženstvo a vysmieva sa z rozličného mýtického haraburdia, prorokovania, povier, vešteckých snov, rozličných znamení atď.