Byzantské letopisy (Chronographie) - Psellos, Michal: asi 1018-1096; Dostálová, Růžena: 1924-2014; Rogl, Roman: 1939-1997 (Praha Odeon, 1982)
Chronographia (Letopisy) je historické dielo, v ktorom Michal Psellos zachytil obdobie definované vládou Basileia II. a Michaela VII., teda roky 976-1077. Jeho historická práca je považovaná za štylisticky jedno z najvydarenejších byzantských diel v tomto odbore. Výrazne sa v nich prejavuje živý opis byzantského dvora a jeho príslušníkov.
Poznámky. Doslov.
Keywords: romány autorské; historické romány; r. 976-1077; spoločenské romány; dejiny grécke; Psellos, Michael (byzantský filozof, najvýznamnejší systematik byzantskej filozofie, polyhistor, literát a politický činiteľ, 1018 Konštantinopol-1078/1096/7? Konštantinopol); Grécko - staroveké; Dostálová, Růžena (bola česká filoložka, historička, literárne historička, prekladateľka a predné byzantoložka. * 22.04.1924 Bratislava, Slovensko - 18.08.2014 Praha, Česko); próza; Kupec, Ivan (slovenský básnik, esejista, prekladateľ, 21.10.1922 Hlohovec - 15.5.1997 Bratislava); grécka literatúra - texty; Grécko - staroveké; Rogl, Roman (český výtvarník, grafik, typograf. * 31.07.1939 Česko - 1997 Česko)