Životopisy dvanácti císařů : (De vita Caesarum) - Suetinius-Tranquillus, Gajus: okolo 70 - po 130 (Živá diela minulost, 1966)
Životopisy rímskych cisárov je ďalším z pripravovaných titulov antickej knižnice VSSS. Ide o dodnes svieže dielo, ktoré kombinuje historiografický prístup s biografickým. Suetonius zachytáva osudy dvanástich cisárov od Caeasara po Domitiána. Na rozdiel od "veľkej" historiografie, sa nepridržiava ani chronologického rámca, ani sa nesústreďuje na analýzu jedinej témy, ale vytvára čosi v rámci dobovej historiografie nové - históriu, v ktorej chronologickým rámcom nie úradné obdobie konzulov ako doposiaľ, ale vláda jedného panovníka, a v centre záujmu nie je popis udalosti, ale osoba, a to osoba pre cisárske obdobie najpríznačnejšia, sám cisár, ktorý riadi celý štát. Stojíme teda pri základoch žánru biografie s jej prednosťami i nedostatkami. Suetonius je v porovnaní s Tacitom (ktorý tiež zobrazil Nera i Domitiana) väčšmi sústredený. Keďže zo zachyteného obdobia zakúsil na vlastnej koži len krátku poslednú časť za vlády Domitiána, pomerne nekriticky preberá historky, anekdoty a chýry o jednotlivých osobách, ktorý