Cyrano z Bergeracu: Veršovaná hrdinská komédia v piatich dejstvách (Cyrano de Bergerac) - Rostand, Edmond: 1868-1918; Rázusová-Martáková, Mária: 1905-1964; Felix, Jozef: 1913-1977; Bombová, Viera: 1932-; Cyrano, Hector-Savinien Bergerac de: 1619-1655 (Bratislava Tatran, 1966)
Cyrano z Bergeracu je divadelná hra, veršovaná dráma v piatich dejstvách temer celá napísaná v dvanásťslabičných alexandrínoch. Konštrukcia deja hry stojí na troch postavách. Dvoch zamilovaných, Roxane a Christianovi a priateľovi Christiana, Cyranovi z Bergeracu. Úvodná zápletka spočíva v tom, že Cyrano píše na objednávku zaľúbené listy Roxane v mene rytiera Christiana neznalého umenia poetického. Cyrano píše veršované listy lásky a sám sa zamiluje do Roxany. Hra sa začína dejstvom, v ktorom sa počas divadelného predstavenia odohrá povestný súboj Cyrana s protivníkom vikomtom de Valvert v Hôtel de Bourgogne. Dej pokračuje scénou u výrobcu paštét Ragueneaua, kde sa stretáva Cyrano s Christianom. Ten, objednajúc si uňho listy Roxane, netuší, čo tým spôsobí. Cyrano dlhé roky potom písal a potme recitoval pod Roxaniným balkónom vlastné veršované vyznania. Rytieri nikdy neprezradili autorstvo pred Roxanou, po skone Christianovom v bitke pri Arrase Cyrano nepriznal zámenu.
Keywords: hry divadelné; divadelné hry; historické hry; komédie hrdinské; veršované komédie; Rostand, Edmond (bol francúzsky básnik a dramatik. 30. mája 1901 ho zvolili za jeho dramatické a básnické dielo do Francúzskej akadémie a stal sa tak jej najmladším členom. Dosiahol hodnosť komandér Čestnej Légie. * 01.04.1868 Marseille, Francúzsko - 02.12.1918 Marseille, pomník má v Paríži, Francúzsko); Felix, Jozef (slovenský literárny vedec, kritik, prekladateľ, 27.5.1913 Ružomberok - 14.4.1977 Bratislava); Rázusová-Martáková, Mária, sestra spisovateľa Martina Rázusa (slovenská spisovateľka pre deti, poetka, prekladateľka, 28.6.1905 Liprovský Mikuláš - 5.8.1964 Bratislava); Bombová, Viera (slovenská maliarka - výtvarné umenie. Okrem voľnej grafiky sa venuje ilustrácii, za ktorú získala celý rad ocenení. * 14.04.1932 Buclovany pri Bardejove, Slovensko -); komédie veršované; próza; francúzska literatúra - texty