Henderson, kráľ dažďa : (Henderson, the Rain King) - Bellow, Saul: 1915-2005 (Maják, 1988)
Henderson, kráľ dažďa, paródia na mytické putovania, je filozoficko-komický román z roku 1959. Hrdinom diela je znudený päťdesiat päťročný milionár Eugene Henderson, ktorý má už po krk svojich dvoch manželstiev a piatich detí. Vyberie sa preto do Afriky a jeho cesta sa stane akousi púťou za sebapoznaním. So svojím verným sprievodcom Romilayuom navštívi domorodý kmeň pastierov, ktorých sužuje veľké sucho. Chce domorodcom pomôcť, ale zničí vodnú nádrž a musí ujsť. Dostane sa k ďalšiemu kmeňu a tam sa mu pri obradoch privolávajúcich dážď podarí nadvihnúť modlu bohyne plodnosti a dažďa. Keď vzápätí vypukne prietrž mračien kmeň Hendersona vyhlási za kráľa dažďa. S týmto titulom je okrem verejných pôct späté a jveľké nebezpečenstvo. Po rozličných útrapách sa Henderson napokon vracia domov, a jeho srdce napĺňa pokoj a láska k žene a deťom.