Henderson, kráľ dažďa (Henderson, the Rain King) - Bellow, Saul: 1915-2005; Breznický, Michal; Baštín, Štefan: 1947-2009; Jakabová, Adela: 1945- (Bratislava Pravda, 1988)
Henderson, kráľ dažďa, paródia na mytické putovania, je filozoficko-komický román z roku 1959. Hrdinom diela je znudený päťdesiat päťročný milionár Eugene Henderson, ktorý má už po krk svojich dvoch manželstiev a piatich detí. Vyberie sa preto do Afriky a jeho cesta sa stane akousi púťou za sebapoznaním. So svojím verným sprievodcom Romilayuom navštívi domorodý kmeň pastierov, ktorých sužuje veľké sucho. Chce domorodcom pomôcť, ale zničí vodnú nádrž a musí ujsť. Dostane sa k ďalšiemu kmeňu a tam sa mu pri obradoch privolávajúcich dážď podarí nadvihnúť modlu bohyne plodnosti a dažďa. Keď vzápätí vypukne prietrž mračien kmeň Hendersona vyhlási za kráľa dažďa. S týmto titulom je okrem verejných pôct späté a jveľké nebezpečenstvo. Po rozličných útrapách sa Henderson napokon vracia domov, a jeho srdce napĺňa pokoj a láska k žene a deťom.
Keywords: romány autorské; filizoficko-komické romány; humoristické romány; Bellow, Saul, vlast. m. Solomon Bellows (americký spisovateľ židovského pôvodu, nositeľ Nobelovej ceny za literatúru z r. 1976, nar. 10.6.1915 Lachine, Quebec, Kanada-5.4.2005 Brookline, Massachusetts, USA); dobrodružné romány; Afrika; Afrika; próza; americká literatúra - texty; Jakabová, Adela (slovenská výtvarníčka, dizajnérka, grafička, typografka. * 07.10.1945 Bratislava, Slovensko -); Baštín, Štefan (slovenský literárny historik, profesor. Špecializoval sa na teóriu literatúra a dejiny americkej literatúry, autor vysokoškloských učebníc a americkej literatúre. * 20.03.1947 v Tisovci, Slovensko - 21.11.2009 v Tisovci, Slovensko))