Tragédie: Romeo a Júlia. Hamlet. Othello. Kráľ Lear. Macbeth - Shakespeare, William: 1564-1616 1564-1616 (Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry, 1963)
Rómeo a Júlia - Rómeo, syn Monteka a Júlia, Kapuletova dcéra, sa do seba zaľúbia na večierku usporiadanom Kapuletovcami. Ich láske však bráni znepriatelenosť oboch rodov. Sú nepriateľmi na život a na smrť, aj keď pôvodný spor je dávno zabudnutý spolu s predošlými generáciami.