Tragédie: Romeo a Júlia. Hamlet. Othello. Kráľ Lear. Macbeth - Shakespeare, William: 1564-1616 1564-1616; Jesenská, Zora: 1909-1972; Rozner, Ján: 1922-2006; Bejblík, Alois: 1926-1990; Gilbert, John; Hegar, Milan: 1921-1987 (Bratislava Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry, 1963)
Rómeo a Júlia - Rómeo, syn Monteka a Júlia, Kapuletova dcéra, sa do seba zaľúbia na večierku usporiadanom Kapuletovcami. Ich láske však bráni znepriatelenosť oboch rodov. Sú nepriateľmi na život a na smrť, aj keď pôvodný spor je dávno zabudnutý spolu s predošlými generáciami.
Hamlet - celý názov Tragédia o Hamletovi, Princovi dánskom je nájznámejšou a najčastejšie citovanou divadelnou hrou anglického dramatika Williama Shakespeara. Hamlet patrí medzi najinscenovanejšie hry vo všetkých krajinách západnej kultúry a taktiež patrí medzi najprekladanejšie literárne diela na svete. Okrem iného je považovaný za akúsi skúšku ohňom pre vyspelosť herca. Zrejme najznámejšou scénou z hry je Hamletov monológ o zmysle života z tretieho dejstva, začínajúci otázkou "Byť, a či nebyť?" Tragédia Hamlet má popredné miesto v svetovej dráme, je to tragédia o hľadaní zmyslu ľudského života. Hamlet chce žiť čestne, spravodlivo, slobodne, statočne ľ ale žije vo svete, kde je podlosť, zlo a faloš. Preto hľadá zmysel, či je lepšie byť, či nebyť. Príde na to, že samovraždou sa nič nevyrieši ľ zlo ostane naďalej. Zostáva otázka, či je lepšie bojovať proti zlu na svete, alebo sa o to nezaujímať.
Othello - tragédia žiarlivosti. Othello sa oženil s Desdemonou, dcérou senátora Brabanzia. Odíde s ňou na Cyprus. Jeho pobočník Jago sa snaží Othellovi nahovoriť, že Desdemona mu je neverná s jeho námestníkom Cassiom. Desdemona chce Othella od tejto nepravdy odviesť. Jago, aby mal dôkaz, využil svoju ženu Emíliu, aby vzala Desdemone šatku, prvý darček od Othella. Keď má konečne dôkaz, snaží sa šatku podstrčiť Cassiovi. To sa mu podarí. Vo všetkom mu pomáha jeho priateľ Roderigo, ktorý Desdemonu miluje. Jago prikázal Roderigovi, aby Cassia zabil. Roderigovi sa to nepodarilo, pretože bol Cassiom zranený. Jago v strachu, aby ho Roderigo neprezradil, Roderiga zabije. Othello, ktorý je presvedčený o nevere Desdemony, sa odhodláva ju zabiť. Desdemonu v posteli uškrtí...
Kráľ Lear - všetko sa začína ako klasická rozprávka o dobrých starších dcérach a neposlušnej najmladšej, ktorá nevie slovami vyjadriť ako veľmi svojho otca miluje. Vďaka tomu, či skôr práve kvôli tomu, ju jej otec ľ kráľ vyníma z listiny dedičov a posiela preč zo zámku. Ona požiada o azyl v ďalekej krajine, kde nik nevie o jej prehrešku voči kráľovskej korune a neskôr sa vracia, aby kráľa zachránila pred smrťou a všetko môže dobre skončiť. V podstate to je tak aj v Shakespearovom diele Kráľ Lear. Nebol by to on, aby nebolo všetko značne komplikovanejšie. Okrem tohto základného konfliktu tu môžeme sledovať paralelný dej a jeho podobnosti s útrapami Leara. Podobné, aj keď v detailoch odlišné príbehy. Kráľ Lear a jeho tri dcéry na strane jednej a gróf Gloucester a jeho dvaja synovia na strane druhej. Lear vedome rozdelil pôdu medzi svoje dve staršie dcéry a najmladšiu vyhodil zo zámku a Gloucester vďaka intrigám a manipulácii svojho mladšieho nemanželského syna Edmunda odvrhol staršieho Edgara.
Poznámky a vysvetlívky.
Keywords: romány autorské; historické romány; hry divadelné; divadelné hry; Shakespeare, William (anglický spisovateľ, básnik, dramatik a herec. Písal najmä tragédie, historické hry, komédie a romance, ktoré boli preložené do takmer všetkých svetových jazykov. * 23.04.1564 Stratford-upon-Avon, Anglicko - 23.04.1616 Stratford-upon-Avon, Anglicko); tragédie; próza; Jesenská, Zora (bola slovenská spisovateľka, prekladateľka, redaktorka, literárna kritička a činovníčka Živeny, neter Janka Jesenského. * 03.05.1909 Martin, Slovensko - 21.12.1972 Bratislava, Slovensko); Hegar, Milan (český knižný grafik, návrhár písma, typograf a profesor VŠUP. Žiak Františka Muziky, s ktorým spolupracoval na knihe Krásne písmo, a niekoľko rokov bol tiež Muzikovým odborným asistentom. Autor štátneho znaku SR, rôzných známok, plagátov a knižných ilustrácií. * 08.05.1921 Olomouc, Česko - 07.07.1987 Praha, Česko); Rozner, Ján (bol slovenský spisovateľ, prekladateľ a kritik. * 1922 Bratislava, Slovensko - 2006 Mnichov, Nemecko); anglická literatúra - texty