Othello: Tragédie v 5. dejstvách - Shakespeare, William: 1564-1616 1564-1616; Kot, Jozef: 1936-; Nemsilová, Emília: 1932-; Bejblík, Alois: 1926-1990; Pechr, Čestmír: 1926-1999; Bejblík, Alois: 1926-1990 (Bratislava Tatran, 1978)
Othello - tragédia žiarlivosti. Othello sa oženil s Desdemonou, dcérou senátora Brabanzia. Odíde s ňou na Cyprus. Jeho pobočník Jago sa snaží Othellovi nahovoriť, že Desdemona mu je neverná s jeho námestníkom Cassiom. Desdemona chce Othella od tejto nepravdy odviesť. Jago, aby mal dôkaz, využil svoju ženu Emíliu, aby vzala Desdemone šatku, prvý darček od Othella. Keď má konečne dôkaz, snaží sa šatku podstrčiť Cassiovi. To sa mu podarí. Vo všetkom mu pomáha jeho priateľ Roderigo, ktorý Desdemonu miluje. Jago prikázal Roderigovi, aby Cassia zabil. Roderigovi sa to nepodarilo, pretože bol Cassiom zranený. Jago v strachu, aby ho Roderigo neprezradil, Roderiga zabije. Othello, ktorý je presvedčený o nevere Desdemony, sa odhodláva ju zabiť. Desdemonu v posteli uškrtí...
Poznámky.
Keywords: hry divadelné; divadelné hry; historické hry; tragédie; Shakespeare, William (anglický spisovateľ, básnik, dramatik a herec. Písal najmä tragédie, historické hry, komédie a romance, ktoré boli preložené do takmer všetkých svetových jazykov. * 23.04.1564 Stratford-upon-Avon, Anglicko - 23.04.1616 Stratford-upon-Avon, Anglicko); drámy; Pechr, Čestmír (bol česko-slovenský grafik a scénogaf, od roku 1955 propagační grafik a scénogaf SND v Bratislave. * 30.09.1926 Mladá Boleslav, Česko - 15.06.1999 Praha, Česko); próza; anglická literatúra - texty