Hamlet: Tragédia v 5. dejstvách : (The Tragedy of Hamlet) - Shakespeare, William: 1564-1616 1564-1616 (Čítanie študujúcej mládeže, 1977)
Hamlet, celý názov Tragédia o Hamletovi, Princovi dánskom je nájznámejšou a najčastejšie citovanou divadelnou hrou anglického dramatika Williama Shakespeara. Hamlet patrí medzi najinscenovanejšie hry vo všetkých krajinách západnej kultúry a taktiež patrí medzi najprekladanejšie literárne diela na svete. Okrem iného je považovaný za akúsi skúšku ohňom pre vyspelosť herca. Zrejme najznámejšou scénou z hry je Hamletov monológ o zmysle života z tretieho dejstva, začínajúci otázkou "Byť, a či nebyť?" Tragédia Hamlet má popredné miesto v svetovej dráme, je to tragédia o hľadaní zmyslu ľudského života. Hamlet chce žiť čestne, spravodlivo, slobodne, statočne ľ ale žije vo svete, kde je podlosť, zlo a faloš. Preto hľadá zmysel, či je lepšie byť, či nebyť. Príde na to, že samovraždou sa nič nevyrieši ľ zlo ostane naďalej. Zostáva otázka, či je lepšie bojovať proti zlu na svete, alebo sa o to nezaujímať.