Macbeth: Tragédie v 5. dejstvách : (Macbeth) - Shakespeare, William: 1564-1616 1564-1616 (Divadelná tvorba, 1979)
Macbeth (anglicky The Tragedy of Macbeth) je tragédia Williama Shakespeara z roku 1606. Hra je inšpirovaná historickou postavou škótskeho kráľa Macbetha I. , ale medzi touto historickou postavou a jej Shakespearovým poňatím je značný rozdiel. Macbeth sa z jedného z najobľúbenejších škótskych panovníkov premenil v tyrana a uzurpátora až nejakých 300 rokov po svojej smrti a od konca 14. storočia bol takto mylne vnímaný všetkými kronikári a historikmi.