Macbeth: Tragédie v 5. dejstvách (Macbeth) - Shakespeare, William: 1564-1616 1564-1616; Kot, Jozef: 1936-; Nemsilová, Emília: 1932-; Pechr, Čestmír: 1926-1999; Bejblík, Alois: 1926-1990 (Bratislava Tatran, 1979)
Macbeth (anglicky The Tragedy of Macbeth) je tragédia Williama Shakespeara z roku 1606. Hra je inšpirovaná historickou postavou škótskeho kráľa Macbetha I. , ale medzi touto historickou postavou a jej Shakespearovým poňatím je značný rozdiel. Macbeth sa z jedného z najobľúbenejších škótskych panovníkov premenil v tyrana a uzurpátora až nejakých 300 rokov po svojej smrti a od konca 14. storočia bol takto mylne vnímaný všetkými kronikári a historikmi.
Poznámky.
Keywords: hry divadelné; divadelné hry; historické hry; 17. stor; Shakespeare, William (anglický spisovateľ, básnik, dramatik a herec. Písal najmä tragédie, historické hry, komédie a romance, ktoré boli preložené do takmer všetkých svetových jazykov. * 23.04.1564 Stratford-upon-Avon, Anglicko - 23.04.1616 Stratford-upon-Avon, Anglicko); Pechr, Čestmír (bol česko-slovenský grafik a scénogaf, od roku 1955 propagační grafik a scénogaf SND v Bratislave. * 30.09.1926 Mladá Boleslav, Česko - 15.06.1999 Praha, Česko); tragédie; próza; anglická literatúra - texty