Marína - Sládkovič, Andrej: 1820-1872 (Spisy A. Sládkoviča, 1951)
Marína je básnická skladba, ktorú napísal v zime v roku 1844. Spolu s lyricko-epickou básňou Detvan je považovaná za vrchol jeho básnickej tvorby. Dielo má prvky ľúbostnej a reflexívnej lyriky, sú tu aj baladické prvky, ktoré pramenia z jeho nešťastnej lásky. Kompozíciu diela tvorí Venovanie, za ktorým nasleduje 291 samostatných 10 veršových strof, pričom každá strofa je uzavretá myšlienka. Hlavným námetom k napísaniu diela mu bola jeho nešťastná láska k jeho študentke Márii Pišlovej, do ktorej sa zamiloval v roku 1839, no Mária sa na žiadosť rodičov musela vydať za bohatého medovnikára.