Večer trojkráľový alebo Čokoľvek chcete (Twekfth Night, or What you will) - Shakespeare, William: 1564-1616 1564-1616; Castiglione, Eduard: 1923-1983; Nemsilová, Emília: 1932-; Pechr, Čestmír: 1926-1999; Mojík, Ivan: 1928-2007; Bejblík, Alois: 1926-1990 (Bratislava Tatran, 1980)
Táto komédia bola za autorovho života súčasťou bujarých sviatkov, keď sa ženy preobliekali za mužov a muži sa stávali smiešnymi šašami, oslavovala sa plodnosť a slnovrat, zvyčajný poriadok a pravidlá správania prestali na niekoľko dní platiť, aby sa napokon ľ v živote i v divadle - vrátili do starých koľají harmónie a zabehaných poriadkov. Aj Trojkráľový večer je takým karnevalovým vybočením zo všednosti.V slávnej Shakespearovej komédii Trojkráľový večer zamieňajú sa dvojčatá Viola a Sebastián, Viola je navyše preoblečená väčšinou za muža a volá sa Cesario - a to všetko len preto, aby na konci vyšla najavo pravda a prišla si na svoje čistá láska.
Štúdia a poznámky.
Keywords: hry divadelné; Shakespeare, William (anglický spisovateľ, básnik, dramatik a herec. Písal najmä tragédie, historické hry, komédie a romance, ktoré boli preložené do takmer všetkých svetových jazykov. * 23.04.1564 Stratford-upon-Avon, Anglicko - 23.04.1616 Stratford-upon-Avon, Anglicko); divadelné hry; historické hry; komédie; próza; Mojík, Ivan (slovenský básnik - nadrealista, prekladateľ. Nar. 02.11.1928 Turzovka, Slovensko - 18.04.2007 Bratislava, Slovensko); Pechr, Čestmír (bol česko-slovenský grafik a scénogaf, od roku 1955 propagační grafik a scénogaf SND v Bratislave. * 30.09.1926 Mladá Boleslav, Česko - 15.06.1999 Praha, Česko); anglická literatúra - texty; Castiglione, Eduard (bol slovenský redaktor, prekladateľ a propagátor anglickej, americkej a talianskej literatúry. * 10.07.1923 Hlohovec, Slovensko - 14.07.1983 Bratislava, Slovensko)