Dom v stráni - Kukučín, Martin: 1860-1928 (Čítanie študujúcej mládeže, 1975)
Láska zámožného Nika Dubčića k sedliačke Katici Beracovej, pričom ich vzťah sa nemôže zakončiť svadbou, pretože sa principiálne prieči rodinným tradíciám a všeobecným zvyklostiam. Dielo zobrazuje život sedliakov na dedine, vzťahy medzi nimi a statkármi prostredníctvom vzťahu Nika a Katice.Autor poukazuje na rozdiel medzi dvoma vrstvami. Zobrazuje dobu, keď nastupuje kapitalizmus.Prostredie: malé, juhoslovanské mestečko Grabovik na ostrove Brač. Čas: prelom 19. a 20. storočia.