Dom v stráni - Kukučín, Martin: 1860-1928; Mináriková-Prídavková, Marianna: 1930-; Noge, Július: 1931-1993; Meisner, Jan: 1939-; Michaláč, Jozef: 1944- (Bratislava Tatran, 1975)
Láska zámožného Nika Dubčića k sedliačke Katici Beracovej, pričom ich vzťah sa nemôže zakončiť svadbou, pretože sa principiálne prieči rodinným tradíciám a všeobecným zvyklostiam. Dielo zobrazuje život sedliakov na dedine, vzťahy medzi nimi a statkármi prostredníctvom vzťahu Nika a Katice.Autor poukazuje na rozdiel medzi dvoma vrstvami. Zobrazuje dobu, keď nastupuje kapitalizmus.Prostredie: malé, juhoslovanské mestečko Grabovik na ostrove Brač. Čas: prelom 19. a 20. storočia.
Vysvetlívky.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; psychologické romány; romány o láske; próza; Kukučín, Martin, vl. menom Dr. Matej Bencúr (slovenský prozaik, dramatik, publicista, lekár, patrí k najrýdzejším epikom slovenského realizmu, zakladateľ modernej slovenskej prózy. Je po ňom pomenovaná planétka (23444) Kukučín. * 17.05.1860 Jasenová, Slovensko - 21.05.1928 Pankrác pri Lipiku, Chorvátsko); Noge, Július, pseudonym Juraj Vidovenec (slovenský literárny vedec, historik a kritik, 30.1.1931 Vidiná - 3.10.1993 Bratislava); Mináriková-Prídavková, Marianna (slovenská vedecká pracovníčka Literárnovedného ústavu SAV, prekladateľka, editorka. Nar. 18.09.1930 Bratislava -); slovenská literatúra - texty