Martin Kukučín: Život pútnika - Juríček, Ján: 1922-1992 (Náš človek vo svete, 1975)
Kukučínov život poskytuje pestrú mozaiku rôznych životných prostredí v rozličných krajoch: slovenská dedina a mestečká, pražský život študentov a mešťanov, život na ostrove Brač v Dalmácii, život vo veľkomeste i mestečku v Južnej Amerike, a napokon život v tichom chorvátskom kúpeľnom mestečku, spojený s ustavičným cestovaním po Slovensku za materiálom pre literárne dielo. Teda život iste nie každodenný, nudný, jednotvárny...