Martin Kukučín: Život pútnika - Juríček, Ján: 1922-1992; Ševčík, Václav; Kukučín, Martin: 1860-1928 (Bratislava Mladé letá, 1975)
Kukučínov život poskytuje pestrú mozaiku rôznych životných prostredí v rozličných krajoch: slovenská dedina a mestečká, pražský život študentov a mešťanov, život na ostrove Brač v Dalmácii, život vo veľkomeste i mestečku v Južnej Amerike, a napokon život v tichom chorvátskom kúpeľnom mestečku, spojený s ustavičným cestovaním po Slovensku za materiálom pre literárne dielo. Teda život iste nie každodenný, nudný, jednotvárny...
Použité literárne pramene. Pre čitateľov od 13 rokov.
Keywords: životopisy; biografie; osobnosti literárne; spisovatelia slovenskí; próza; slovenská literatúra - texty; Juríček, Ján (slovenský biografista, redaktor, autor literatúry faktu. * 29.01.1922 Brezová pod Bradlom, Slovensko - 01.06.1992 Bratislava, Slovensko); Kukučín, Martin, vl.m. Dr. Matej Bencúr (slovenský prozaik, dramatik a publicista, 17.5.1860 Jasenová - 21.5.1928 Pankrac, Chorvátsko); pre čitateľov od 13 rokov