Piková dáma: Výber z lyriky. Poémy. Poviedky - Puškin, Aleksandr Sergejevič: 1799-1837 (Čítanie študujúcej mládeže, 1980)
Najväčší ruský romantický básnik a prozaik Alexander Sergejevič Puškin priviedol ruskú literatúru k dospelosti a svojou tvorbou vydláždil cestu pre budúcu generáciu veľkých realistov. Ľahkosť s akou písal a tvoril príbehy je dokonalou ukážkou literárnej geniality. Majstrovská psychologická novela o hráčskej vášni a túžbe po bohatstve Piková dáma napísaná roku 1833 je skutočným skvostom svetovej prózy a poslúžila ako libreto pre rovnomennú operu P. I. Čajkovského.