Hájnikova žena a iné básne: Výber z epiky a lyriky - Hviezdoslav, Pavol Országh: 1849-1921 1849-1921 (Tatran, 1984)
Jeho veľkou epickou skladbou je Hájnikova žena. Predobrazom hlavných postáv sú hájnik Ľach a jeho žena Mária, ktorí žili v hájovni v Rovniciach. V spoločnosti tejto rodiny sa autor cítil veľmi dobre. Dej je jednoduchý a skromný. Je založený na konflikte medzi hájnikovou rodinou Čajkovou a zemanovým synom Artušom. Medzi hlavné postavy v tomto diele patrí Michal Čajka ľ syn nebohého horára, Hana ľ jeho žena, ktorá spolu so svojím mužom predstavuje cnosť a mravnosť a na druhej strane stojí mladý pán Artuš Villáni, ktorý svojím pokusom zviesť Hanku, predstavuje mravne zvrhlú spoločnosť.