Slovenský Prometej: Výber z lyriky - Hviezdoslav, Pavol Országh: 1849-1921 1849-1921 (Čítanie študujúcej mládeže, 1972)
Výber z rozsiahlej a vnútorne členitej lyrickej tvorby Hviezdoslava bol adresovaný určením edície: čítanie študujúcej mládeže. V tomto výbere sa zostavovateľ snažil zladiť vnútornú osnovu výberu i s vlastným poznaním Hviezdoslavovej lyriky a s vlastným jej čitateľským prežitím. Pritom vedome obišiel oblasť Hviezdoslavových básnických prvotín.