Slovenský Prometej: Výber z lyriky - Hviezdoslav, Pavol Országh: 1849-1921 1849-1921; Šmatlák, Stanislav: 1925-2008; Šmatlák, Stanislav: 1925-2008; Meisner, Jan: 1939-; Bosáková-Surová, Viera (Bratislava Tatran, 1972)
Výber z rozsiahlej a vnútorne členitej lyrickej tvorby Hviezdoslava bol adresovaný určením edície: čítanie študujúcej mládeže. V tomto výbere sa zostavovateľ snažil zladiť vnútornú osnovu výberu i s vlastným poznaním Hviezdoslavovej lyriky a s vlastným jej čitateľským prežitím. Pritom vedome obišiel oblasť Hviezdoslavových básnických prvotín.
Výber z obsahu: Spevy slobody. Žalmy a hymny. Letorosty. Prechádzky letom. Stesky. Dozvuky. Krvavé sonety. Z korešpondencie. Vyznania. Doslav. Básnikov kalendár. Edičná poznámka. Z korešpondencie. Vyznania.
Keywords: básne autorské; lyricko-epické básne; výber z lyriky; Hviezdoslav, Pavol Országh, vl.m. Pavol Orságh (slovenský básnik, dramatik, spisovateľ, prekladateľ, právnik, člen Revolučného Národného zhromaždenia ČSR (1918) a čestný predseda Matice slovenskej (1919). *02.02.1849 Vyšný Kubín, dnešný okres Dolný Kubín, Slovensko - ć 08.11.1921 Dolný Kubín, Česko-Slovensko); Šmatlák, Stanislav , pseudonym Stanislav Kostka (slovenský literárny historik, vedec, teoretik a kritik, editor, autor základných diel o dejinách slovenskej literatúry, 28.11.1925 Osľany - 5.8.2008 Bratislava); poézia; slovenská literatúra - texty