Vlkolín. Ežo Vlkolinský. Gábor Vlkolinský - Hviezdoslav, Pavol Országh: 1849-1921 1849-1921 (Hviezdoslavova knižnica, 1979)
Vlkolín - Básnické dielo Pavla Országha Hviezdoslava patrí k vrcholným umeleckým zjavom slovenskej literatúry nielen preto, že je rozsahom a žánrovou členitosťou niečím u nás celkom výnimočným, ale aj preto, lebo celé je zjednotené úsilím slúžiť pokrokovým spoločenským ideálom.