Román o Tristanovi a Isoldě : (Le roman de Tristan et Iseut) - Bédier, Joseph: 1864-1938 (Tvorba národov, 1964)
Je to príbeh o chrabrom bojovníkov Tristan. Bol vychovaný zbrojnoš Gorvenalem, ktorý ho naučil všetkým umením, ktoré má poznať urodzený muž.Později sa ho ujala skupina kráľa Marca a odviezli ho na hrad Tintagel. Tam sa potom stal Marcovým oblíbencem.V jeho službách pre neho urobil veľa dobrých skutkov. Napríklad zabil Morholta - vyberača daní, ktorý sužoval Cornwall. V kráľovej blízkosti sa však pohybujú štyri baróni, ktorí sa všemožne snažia odlúčiť Tristana a Marca od seba pod hrozbou vypovedania vojny. Nimi je kráľ prinútený, aby sa oženil. Kráľ na ne vyzrel tak, že vzal vlas, ktorý našiel na okne a povedal im, že si vezme tú, ktoré vlas patrí. Pre ňu poslal Tristana. Po strastiplnej ceste ju získa. Dievča sa volá Isolda.Avšak na ceste do Cronwallu sa omylom napijú zázračného nápoja, ktorý spôsobí, že k sebe vzplanú osudovou láskou. Tristan Isoldu miluje, ale žiada si ju kráľ Marc a on sa s ňou musí schádzať potajomky. Avšak jedného dňa pravda vyjde najavo a on je s Isolda nútený utiecť do lesov. Tam sú pr