Hemingway (Cheminguej) - Gribanov, Boris Timofejevič: 1920-2005; Takáčová, Magda: 1924-; Paštéka, Július: 1924-; Brož, Róbert: 1939-2011; Hemingway, Ernest: 1899-1961 (Bratislava Obzor, 1973)
Boris Gribanov, znalec i láskyplný obdivovateľ veľkého talentu, prevyšuje doterajšie knihy o Hemingwayovi predovšetkým ambíciou byť do krajnosti pravdivý a kompletný. Život a dielo spisovateľovo mu splývajú do osudovej jednoty, vytvárajú heroickú drámu, tragický príbeh krutej cesty poznania ideálu a jeho naplnenia. Pre Gribanova je príznačné úsilie verne a nefalšovane, precíznou metódou životopisného žánru zobraziť vonkajšiu dobrodružnosť a vnútornú konfliktnosť, mučivosť jedného nepriemerného, geniálneho života.
Hlavné údaje o živote a tvorbe E. Hemingwaya. Citácie zo slovenských prekladov.
Keywords: biografické romány; životopisné romány; osobnosti literárne; spisovatelia americkí; Gribanov, Boris Timofejevič (ruský literárny kritik, spisovateľ a prekladateľ. * 1920 Rusko - 2005 Rusko); Takáčová, Magda (slovenská prekladateľka. * 29.04.1924 Baďan, Slovensko -); Pašteka, Július, pseudonymy: A. Karen, Andrej Rebák, Július Hojer, Juraj Domasta, Martin Jánský (slovenský literárny vedec, teatrológ, filmológ, umenovedec, estetik, editor, prekladateľ, vysokoškolský pedagóg, Kabinet divadla a filmu SAV. * 16.07.1924 Sereď, Slovensko -); Brož, Robert (bol slovenský typograf, ilustrátor, dizajnér a knižný grafik. Je autorom mnohých plagátov a ex libris. Pôsobil vo vydavateľstvách Osveta a Neografia v Martine. Viackrát prevzal cenu dizajnér najkrajšej knihy roka v rámci Československa aj samostatného Slovenska. *1939 Čelákovice, pri Prahe, Česko - 23.11.2011 v Banskej Bystrici, pochovaný je v Martine, Slovensko); Hemingway, Ernest (americký spisovateľ, nositeľ Nobelovej ceny, je považovaný za spisovateľa Stratenej generácie, 21.7.1899 Oak Park, štát Illionis - 2.7.1961 Ketchum, štát Idaha); próza; ruská literatúra - texty