Komu zvoní hrana (For Whom the Bell Tolls) - Hemingway, Ernest: 1899-1961; Valja, Jiří: 1914-1967; Fojtová, Márie; Masnerová, Eva: 1929-; Filip, Zdeněk: 1930-; Karlas, Ota (Naše vojsko Praha, 1982)
Dej románu, sústredený na tri až štyri dni, sa odohráva v druhom roku občianskej vojny v Španielsku. Američan Robert Jordan, univerzitný profesor španielčiny, člen medzinárodnej brigády, je poverený dôležitou úlohou, ktorá má zaistiť úspech chystanej republikánskej ofenzíve. Pracuje v tyle nepriateľa ako diverzant a plní svoju úlohu, aj keď sa presvedčil o jej nezmyselnosti. Na charakteroch niekoľkých republikánov, s ktorými sa hrdina románu stretáva pri zabezpečovaní akcie, je zobrazené celé vtedajšie revolučné Španielsko so všetkými problémami, úspechmi aj zmätkami. Autor sa sám zúčastnil ako korešpondent občianskej vojny v Španielsku na strane republikánov.
Keywords: romány autorské; historické romány; vojnové romány; občianska vojna; Španielsko; Hemingway, Ernest, celým menom Ernest Miller Hemingway (bol americký spisovateľ, nositeľ Nobelovej ceny a Pulitzerovej ceny. Je považovaný za spisovateľa Stratenej generácie a za jedného z najdôležitejších autorov amerického realizmu. Bol novinárom a vojnovým korešpondentom. * 21.07.1899 Oak Park, štát Illionis, USA - 02.07.1961 Ketchum, štát Idaho, USA); Španielsko; próza; americká literatúra - texty; Masnerová, Eva, pseudonym Jindra Roztocká (česká spisovateľka, prekladateľka, tlmočnýčka, redaktorka, vysokoškolská pedagogička. * 02.08.1929 Hradec Králové, Česko -); Valja, Jiří, vlastným menom Josef Bubeník (bol český spisovateľ a prekladateľ, predovšetkým z angličtiny a ruštiny. * 22.07.1914 Praha, Česko - 17.03.1967 Praha, Česko)