Slnko aj vychádza (The Sun Also Rises) - Hemingway, Ernest: 1899-1961; Kot, Jozef: 1936-; Vavro, Milan: 1933- (Slovenský spisovateľ Bratislava, 1968)
Odveká polarita života a smrti s násilím okolitého sveta i vlastnými slabosťami, veľkoleposti žitia - k týmto témam sa autor vracia neustále. Dej jeho románu je situovaný do intelektuálneho prostredia Paríža a francúzskej povojnovej bohémy. Americký novinár Jake Barnes, ako mnohí jeho rovesníci traumatizovaní vojnou, hľadá šťastie na potulkách v západnej Európe. I keď ho do istej miery nachádza v cite k lady Brett, ich vzťah nemôže byť naplnený pre jeho zranenie. Fascinujúcu atmosféru parížskych bulvárov a kaviarničiek striedajú žiarivé obrazy španielskej Pamplony a býčích zápasov, kam sa Jake s priateľmi vyberie hľadať životnú inšpiráciu. Nachádza ju nielen v živom pulze exotického kúta Európy, ale i v ľudsky čistých, opravdivých charakteroch, typických pre južné kraje, kde lásku, život a smrť spája iba krehké ohnivko...
Vysvetlívky - španielské výrazy.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; Hemingway, Ernest, celým menom Ernest Miller Hemingway (bol americký spisovateľ, nositeľ Nobelovej ceny a Pulitzerovej ceny. Je považovaný za spisovateľa Stratenej generácie a za jedného z najdôležitejších autorov amerického realizmu. Bol novinárom a vojnovým korešpondentom. * 21.07.1899 Oak Park, štát Illionis, USA - 02.07.1961 Ketchum, štát Idaho, USA); psychologické romány; próza; americká literatúra - texty; Kot, Jozef (slovenský spisovateľ, prekladateľ. Sustredil sa predovsetkym na diela moderneho realizmu a prekladmi svetovej dramy 20. storocia. Nar. 01.09.1936 v Bratislave, Slovensko -); Vavro, Milan (slovenský výtvarník, akademický maliar, karikaturista. * 21.09.1933 Bratislava, Slovensko -)