Snehy Kilimandžára: Starec a more a iné novely (The Short Stories of Ernest Hemingway) - Hemingway, Ernest: 1899-1961; Olexa, Jozef: 1929-; Olexa, Jozef: 1929-; Ždán, Peter; Pašteka, Július: 1924-; Meisner, Jan: 1939-; Surová, Viera (Bratislava Tatran, 1970)
Román amerického autora, ktorý bol známy hlbokým vzťahom k prírode, safari, poľovačkám a dobrodružným výpravám. Keď mal 10 rokov, zúčastnil sa safari v Afrike, kde si ho pod svoje krídla vzal Theodore Roosevelt. Práve tieto skúsenosti zo safari opísal v tejto svojej knihe...
Obsah: Snehy Kilimandžára. Krátky šťastný život Francisca Macombera. Hlavné mesto sveta. Hore v Michigane. Indiánsky tábor. Vojakov domov. Veľrieka dvoch sŕdc I., Veľrieka dvoch sŕdc II. Hory ako biele slony. Zabijaci. Taký nikdy nebudeš. Starec a more. Doslov - Kľúč k Hemingwayovej tvorbe (Július Pašteka). Vysvetlívky - španielských výrazov.
Keywords: poviedky autorské; psychologické novely; novely o prírode; Afrika; Hemingway, Ernest, celým menom Ernest Miller Hemingway (bol americký spisovateľ, nositeľ Nobelovej ceny a Pulitzerovej ceny. Je považovaný za spisovateľa Stratenej generácie a za jedného z najdôležitejších autorov amerického realizmu. Bol novinárom a vojnovým korešpondentom. * 21.07.1899 Oak Park, štát Illionis, USA - 02.07.1961 Ketchum, štát Idaho, USA); Afrika; próza; americká literatúra - texty; Pašteka, Július, pseudonymy: A. Karen, Andrej Rebák, Július Hojer, Juraj Domasta, Martin Jánský (slovenský literárny vedec, teatrológ, filmológ, umenovedec, estetik, editor, prekladateľ, vysokoškolský pedagóg, Kabinet divadla a filmu SAV. * 16.07.1924 Sereď, Slovensko -); Afrika