Africký zápisník - Ondrejov, Ľudo: 1901-1962 (Klub mladých čitateľov, 1963)
Dobrodružné putovanie s odvážnym slovenským cestovateľom. Na začiatku autor opisuje svoju cestu z horného toku Hrona do Prahy, cez Lamanšský prieliv do Afriky k ústiu rieky Kongo, do mesta Léopoldville. Zoznámi sa tu s Tanganikom, ktorý ho sprevádza na ceste po Afrike, kde chce pozorovať život zveri a hľadať rodinu goríl. Prvé nepríjemné stretnutie zažili s nosorožcom. Potom ich napadli slony, boli svedkami zápasu nosorožca a leva. Zraneného leva sa pokúšali odohnať ohňom a spôsobili požiar. Ďalej videli ako leopard napadol stádo antilop. Pomocou malej pílky, sekerky a tesárskeho dláta si vyrobili čln. Na druhý deň naložili batožinu, natiahli plachtu na prúty a vydali sa na cestu.