Africký zápisník - Ondrejov, Ľudo: 1901-1962; Poliak, Ján: 1929-1977; Kellenberger, Ľubomír: 1921-1971; Linzboth, Juraj: 1930- (Mladé letá Bratislava, 1963)
Dobrodružné putovanie s odvážnym slovenským cestovateľom. Na začiatku autor opisuje svoju cestu z horného toku Hrona do Prahy, cez Lamanšský prieliv do Afriky k ústiu rieky Kongo, do mesta Léopoldville. Zoznámi sa tu s Tanganikom, ktorý ho sprevádza na ceste po Afrike, kde chce pozorovať život zveri a hľadať rodinu goríl. Prvé nepríjemné stretnutie zažili s nosorožcom. Potom ich napadli slony, boli svedkami zápasu nosorožca a leva. Zraneného leva sa pokúšali odohnať ohňom a spôsobili požiar. Ďalej videli ako leopard napadol stádo antilop. Pomocou malej pílky, sekerky a tesárskeho dláta si vyrobili čln. Na druhý deň naložili batožinu, natiahli plachtu na prúty a vydali sa na cestu.
Vysvetlívky. Mimočítanková literatúra pre 5. ročník ZŠ.
Keywords: novely autorské; Ondrejov, Ľudo, vl. m. Ľudovít Mistrík (slovenský básnik a prozaik, predstaviteľ lyrizovanej prózy - naturizmu, autor cestopisov, a literatúry pre deti a mládež, prekladateľ z maďarčiny, juhoslovanských jazykov a češtiny. * 19.10.1901 Slanje, Chorvátsko - 18.03.1962 Bratislava, Slovensko); cestopisné novely; dobrodružné novely; próza; Poliak, Ján (slovenský literárny vedec a kritik, 13.3.1929 Horná Ves - 16.9.1977 Bratislava); Kellenberger, Ľubomír (bol slovenský akademický maliar, ilustrátor, grafik. Bol formovaný veľkomestským prostredím Bratislavy a vinohradníckym prostredím Modry. Udržiaval stále kontakty s Ľ. Ondrejovom. Je nositeľom viacerých ocenení. * 23.11.1921 Bratislava, Slovensko - 13.04.1971 Bratislava, Slovensko); slovenská literatúra - texty; Linzboth, Juraj (slovenský grafický dizajnér, typograf, fotograf, grafik. * 31.10.1930 Bratislava, Slovensko -)