Išlo dievča po vodu: Slovenské ľudové balady - Ďuríčková, Mária: 1919-2004 1919-; Ďuríčková, Mária: 1919-2004 1919-; Urbancová-Kormandová, Hana; Dubay, Orest: 1919-2005; Gottpreisová, Gabriela (Bratislava Mladé letá, 1980)
Prítomný výber, ktorý zostavila spisovateľka Mária Ďurčíčková, zrelá umelkyňa a citlivá znalkyňa krásy slovenskej ľudovej balady, zachytáva v svojráznej zostave - v štyridsiatich balád cez tie, ktoré zobrazili vzťah k feudálnym pánom, balady z čias tureckých, vojenské a zbojnícke, až po balady novšie - celý priestor, v akom tento žáner vznikal. Jej výber je výsledkom dlhodobého záujmu a štúdia našej ľudovej balady. pri jeho zostavovaní očividne zdôrazňovala tie, ktoré prenášajú univerzálne hodnoty a pravdy života od pradávna až do našich dní.
Obsah: Išli hudci horou. Dolu pod Smolenským zámkom. Kdeže si bola. Vydala mamka. Išlo dievča po vodu. Pásol Janko kravy. Išlo dievča trávu žati. Bola jedna hrdlička. A tam dolu k Dunaju. Medzi horami. Bežala líška po háji. Zvolávali na vojnu. Ešte sa len zorí. Rabovali Turci. Hory, hory, čierne hory. Preletel vták. Belehrad, Belehrad. Pod Belehradom. V šírom poli strom zelený. Keď sa milý na vojnu bral. Prekrásna je tá panská záhrada. Pásol Janko tri voly. Dobre tebe, šuhaj. Zabili, zabili. Sobotištské zvony zvonia. Čo sa stalo vnove. Pod slnkom, pod nebom. Jeden otec dobrý. Dolu pri Dunaji. Keď som išiel cez ten hájik. Brodil Janko kone. Keď my cez hory pôjdeme. Počkaj, dievča, budeš plakať. Už ja musím. Drotári, drotári. Ešte sa raz obzrieť mám. Po záhrade chodila. Potom ty, mámilá. Hora zelená. Široko, ďaleko. Živá pravda balady. Slovníček. Pramene. Pre čitateľov od 9 rokov. Mimočítanková literatúra pre ZŠ.
Keywords: balady slovenské; Ďuríčková, Mária, vlast. m. Mária Masaryková, rod. Piecková (bola slovenská spisovateľka, prekladateľka, scenáristka a autorka literatúry pre deti a mládež. Okrem vlastnej tvorby sa venovala tiež zostavovaním zborníkov a výberov, v ktorých často siahala po ľudových námetoch a ľudovej slovesnosti. Taktiež sa venovala prekladom z ruštiny, češtiny a nemčiny. * 29.09.1919 Zvolenská Slatina, Slovensko - 15.03.2004 Bratislava, Slovensko); ľudové balady; poézia; slovenská literatúra - texty; Turci (balada: Rabovali Turci); drotári (balada); Dubay, Orest st. (slovenský maliar, grafik. Patril medzi najvýznamnejších slovenských grafikov 20. storočia. * 15.08.1919 Veľká Poľana, Slovensko - 02.10.2005 Bratislava, Slovensko); pradávne príbehy; próza; slovenská literatúra - texty; pre čitateľov od 9 rokov