Manifest komunistickej strany (Manifest der Kommunistischen Partei) - Marx, Karol: 1818-1883; Engels, Friedrich: 1820-1895; Šefránek, Július; Lörincz, Ján: 1950- (Pravda Bratislava, 1949)
Manifest komunistickej strany je písaný ako základný programový dokument vedeckého komunizmu. Karol Marx a Fridrich Engels ho napísali ako program Zväzu komunistov. Publikácia obsahuje predslovy k jeho rôznym vydaniam. Nemecký názov knihy: Manifest der Kommunistischen Partei.
Poznámky. Určené pre študijné účely.
Keywords: dejiny politické; komunizmus - zásady; Marx, Karol, celým menom Karl Heinrich Marx (nemecký filozof, ekonóm, historik, novinár, ideológ robotníckého hnutia. Spoločne s Friedrichom Engelsom rozpracoval koncepciu materialistického poňatia dejín, teda dejín založených na ekonomických zákonoch. Vo svojich teóriách sa snažil dokázať, že v spoločnosti je prítomný verejný konflikt, ktorý sa dá odstrániť iba nastolením komunistickej spoločnosti, predovšetkým na základe zrušenia súkromného vlastníctva a spoločenských tried. Jeho vplyv bol obrovský ako na vedeckom, tak i na politickom poli a jeho myšlienky sa stali inšpiráciou pre celý rad smerov v ľavicovej časti politického spektra. * 05.05.1818 Trier, Nemecko - 14.03.1883 Londýn, Anglicko); buržoázia a proletariát; proletári a komunisti; socialistická a komunistická literatúra; reakčný socializmus; kriticko-utopistický socializmus a komunizmus; stanovisko k opozičným stranám; filozofia marxistická; filozofické diela; príručky politické; Engels, Friedrich (nemecký sociológ, systematizátor marxistickej filozofie a ekonómie, spoluzakladateľ vedeckého komunizmu. * 28.11.1820 Barmen, dnes Wuppertal, Nemecko - 05.08.1895 Londýn, Anglicko)