Jenny Marxová: Dokumentárne rozprávanie : (Ženni Marks) - Vinogradská, Polina (Postavy a osudy, 1975)
Publikácia nie je len biografiou Marxovej manželky. Umožňuje čitateľovi oboznámiť sa so základnými etapami Marxovho filozofického a politického myslenia i s vývojom a rozmachom robotníckeho hnutia v Európe od tridsiatych až po osemdesiate roky minulého storočia. Dovoľuje mu nazrieť do života vtedajšieho Trevíru, kde Jenny vyrastala. Napriek tomu, že pochádzala zo starej šľachtickej rodiny, ešte ako Marxova snúbenica dokázala, že sa s jej názormi nestotožňuje a otvorene sa rozišla so svojou triedou.