Ústava - Platón: 428-347 pred Kr (Filozofické odkazy, 1980)
Dialóg Ústava (latinsky De republica - odtiaľ medzinárodne používané označenie Rep), napísaný okolo roku 370 pr. Nl, je jedným z vrcholných Platónových diel a jedným z najdôležitejších a najslávnejších textov západnej filozofie vôbec.