Ústava - Platón: 428-347 pred Kr.; Špaňár, Július: 1917-2007; Martinka, Jaroslav; Bačík, Emil: 1929-1999; Špaňár, Július: 1917-2007 (Bratislava Pravda, 1980)
Dialóg Ústava (latinsky De republica - odtiaľ medzinárodne používané označenie Rep), napísaný okolo roku 370 pr. Nl, je jedným z vrcholných Platónových diel a jedným z najdôležitejších a najslávnejších textov západnej filozofie vôbec.
Poznámky.
Keywords: filozofia; ústava; Platón (starogrécky idealistický filozof, najväčší vplyv mala jeho teória ideí a filozofia štátu, rétoriky, umenie, literatúra, politika, bol Sokratov žiak, 428 pred n.l. Atény alebo Egina, Grécko - 347 pred n.l. Atény, Grécko); platonizmus; antická filozofia; Špaňár, Július (slovenský klasický filológ, prekladateľ a vysokoškolský pedagóg. *12.11.1917 Veľká Maňa, Slovensko - 03.02.2007 Bratislava, Slovensko); Bačík, Emil (slovenský akademický maliar, grafik. Nar. 04.05.1929 Piešťany, Slovensko - 1999 Bratislava, Slovensko); spisy zobrané; spoločenské vedy