K dejinám klasickej buržoáznej filozofie : (Zur Geschichte der klassischen bürgerlichen Philosophie) - Buhr, Manfred: 1927-2008 (Pravda, 1975)
Kniha nemeckého filozofa Manfreda Buhra je zborníkom statí publikovaných v rokoch 1960-1970. Autor v nej hodnotí päť veľkých postáv z dejín svetovej filozofie: Bacona, Kanta, Fichteho, Schellinga a Hegla. Filozofiu toho ktorého mysliteľa však nerozoberá podrobne, predpokladá, že ju čitateľ pozná. Zameriava sa prevažne na analýzu hospodársko-spoločenskej situácie, v ktorej daná filozofia vznikla, ktorú odrážala ktorej slúžila, alebo proti ktorej sa obracala. Autor sa pokúša marxisticky hodnotiť filozofiu uvedených osobností, zasadiť ju do širokého rámca hospodársko-spoločenských udalostí danej doby, a tým dať čitateľovi možnosť hlbšie nazrieť do organických väzieb filozofie a spoločenskej reality v predmarxistickom období. Z nemeckého originálu: Zur Geschichte der klassischen burgerlichen Philosophie